Impact in de klas

Janita
Je hebt niet zelf in de hand hoe je leven verloopt, laat staan jouw lessen.  Je hebt niet in de hand hoe jouw leerlingen bij jou in de les zitten. Of dat je een telefoontje krijgt van een ongeruste ouder, of dat een collega die het even niet meer ziet zitten jou toevertrouwd met datgene waar hij/zij tegenaan loopt; een lastige leerling, een vervelend rooster, een starre directeur of noem maar op. Dat kun je allemaal effect laten hebben op het verloop van jouw dag.

Lees meer

verruim je blik

Janita
Ik ben voornemens om de komende tijd aandacht te besteden aan kennismaking met de skills. Heel laagdrempelig. Want als er iets is dat ik de afgelopen tijd heb geleerd, dan is het wel dat de 21st century skills nog altijd niet goed gekend worden. Sommige docenten weten niet wat ze ermee moeten, sommige ouders hebben er nog nooit van gehoord en de leerlingen? Die vinden alles wel prima. Toch?! Dus hoogste tijd voor een laagdrempelige kennismaking.

Lees meer

FIRST Lego League & de skills

Janita
Afgelopen zaterdag ging ik met zoon en manlief naar de FIRST Lego League. De FIRST LEGO League (FLL®) is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende “Challenge”. De kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen en laten het resultaat zien tijdens regionale en nationale finales.

Lees meer

Jouw kado van de oren

Janita
Een paar weken geleden gaf ik een workshop rondom de 21st century skills. Een groep welwillende deelnemers die nieuwsgierig waren naar hun eigen skills. Interessante dialogen ontstonden aan het spelzeil Ontdek & Ontwikkel. "Heb je altijd al graag ICT gedaan?" "Vind je je werk leuk?" etc. Ik merkte dat men het lastig vond om met elkaar de diepte in te gaan. Niks nieuws onder de zon, dat zie ik vaker terug komen in mijn trainingen.

Lees meer

Over strubbelingen en mijlpalen

Janita
Afgelopen maanden mocht ik een docententeam begeleiden op weg naar  implementatie van de 21st century skills. Het was een mooie leerzame weg, met veel strubbelingen en mijlpalen. 

Lees meer

Mediawijzer dan ik?

Janita
Afgelopen week was de week van de mediawijsheid. Ter gelegenheid van deze week gaf de Donald Duck een speciale editie uit voor basisschoolkinderen. Enthousiast als ik ben, heb ik 20 exemplaren besteld. Niet wetende dat ik het heel erg nodig zou hebben deze week.

Lees meer

Een feest van herkenning

Janita
Tegenwoordig heeft Pickwick thee van die leuke labeltjes aan de theezakjes hangen. Vragen die je prikkelen en tot nadenken aanzetten. Nou dat lukt aardig. Elke ochtend houden de vragen mij bezig. Zo ook vanochtend.

Lees meer

onderwijs dat raakt!

Janita
Raakt het jou? Als kinderen lachend over het speelplein huppelen? Als kinderen lol hebben wanneer ze wiskundesommen oplossen? Als kinderen ijverig doorwerken ook al is het tijd om naar huis te gaan? Als kinderen enthousiast vertellen over de voetbalwedstrijd van afgelopen zaterdag? 

Lees meer

Weerstand of leerstand

Janita

Een groep van 20 jongeren zit afwachtend in het lokaal op wat er komen gaat. Ze krijgen vandaag les van mij. We hebben nog niet eerder met elkaar kennis gemaakt. Voor hen een verrassing en voor mij ook. Ik begin daarom met een korte opdracht gericht op samenwerking en probleemoplossen. Ik observeer de groep en kom er achter dat ook in deze groep de aandacht ligt op het zo snel mogelijk oplossen van het probleem en daarmee de opdrachten kaart niet of nauwelijks wordt gelezen. Zodra ik langs de jongeren loop en ze mij in hun vizier krijgen, word ik onderworpen aan een vragenvuur. Ze verwachten antwoorden van mij. Helaas. Ik stel ze teleur. Ik stel hen een vraag en al snel komen ze erachter dat ze de opdracht niet (goed) hebben gelezen.

Lees meer