Hoogbegaafde onderpresteerder

Janita
De komende weken/maanden ga ik verslag doen van onze belevenissen rondom onze jongste zoon Cuno. Ik heb lang getwijfeld of ik dit persoonlijke verhaal wel wilde delen en of ik zijn naam wel of niet wllde noemen. Wat voor mij de doorslag gaf, was dat ik het nodig vind om hierover te vertellen om andere ouders en leerkrachten te helpen bij hun zoektocht als ze een soortgelijke ervaring hebben. Bovendien raakt het zo aan mijn werkzaamheden bij Crioel en dan met name ons 21st century skills game, dat ik er bijna niet omheen kan (lees: wil). En zijn naam? Ach, als ik hem Piet of Klaas noem, komen jullie er toch wel achter over wie ik het heb....

Lees meer

Mijn hart huilt

Janita
Het onderwijs is in beweging. Dat is te zien en dat is te merken. Gelukkig maar. Er is aandacht voor kinderen die het wat moeilijker hebben qua leren, qua spelling, qua ' niet-mee-kunnen-komen-met-de-rest". Kinderen met dyslexie worden geholpen met extra tijd of leespennen. Kinderen met ADHD worden geholpen door structuur aan te bieden of door zelfs pillen te eten. Het lijkt wel alsof we voor elk 'probleem-kind' een oplossing hebben. Maar mijn hart huilt...

Lees meer

Wie wil jij worden?

Janita
Op een druilerige zaterdagmiddag rij ik door een dorp. Gemakshalve noem ik het ook wel een stad, aangezien we qua grotere winkelketens aangewezen zijn op dit dorp. Naast een aantal winkels heeft dit dorp ook  onderwijsinstellingen binnen haar 'stadspoorten'. Sterker nog mijn twee zonen volgen hier hun voortgezet onderwijs carrière.

Lees meer

Waarom glijden mensen uit…?

Janita
Heb je het woord SOLE weleens gegoogled? Ik wel. Dat levert verrassende woorden op. Van voetzool tot platvis en van achternaam tot een prachtige onderwijstool. En over deze prachtige onderwijstool wil ik het graag met je hebben.

Lees meer

21st Century Skills GAME: op ontdekkingsreis met leerlingen

Janita

Uit mijn comfortzone ga ik, als docent, samen met mijn leerlingen. We zijn op ontdekkingsreis hoe we onze vaardigheden, ook wel skills genoemd, kunnen ontwikkelen om zo beter aan te kunnen sluiten bij onze samenleving. Die alsmaar aan het veranderen is. De spanning is te snijden en ik voel een verandering aankomen.

Lees meer