Voel de spanning

Janita
Heb jij dat ook, zo’n apart gevoel als je naar de tandarts moet? Of naar een sollicitatiegesprek? Je voelt iets van spanning. Niet wetende wat er staat te gebeuren, bang dat de tandarts gaatjes zal vinden of dat je tijdens je sollicitatiegesprek afgewezen gaat worden.

Lees meer

Docent wakkert creativiteit aan

Janita
Early bird pages* zijn mijn ochtendritueel. Het ritueel bestaat uit het opschrijven van mijn gedachten. Elke ochtend weer. Als vroege vogel schrijf ik over van alles en nog wat. Ik schakel mijn denken uit en laat mijn hand het werk doen. Het schrijft en schrijft, en let niet op leestekens, spellingsfouten e.d. Ik schrijf vanuit mijn onderbewuste. Gewoon ... schrijven om te schrijven. Elke ochtend 3 bladzijden.

Lees meer

Is spelen kinderspel?

Janita
Monopoly, mens erger je niet, domino ...  spelletjes uit mijn kindertijd. Spelletjes die mij hebben geleerd om mijn verlies te dragen als ik niet kon winnen, spelletjes die mij hebben leren rekenen en lezen, spelletjes die mij hebben laten lachen en wat al niet meer.

Lees meer

Even de koppen bij elkaar

Janita
"Klaas kan ik je straks even spreken?" "Huh?" Klaas kijkt ietwat verward om zich heen en ziet dat één van zijn docenten een bezorgde indruk maakt. Ze vraagt aan hem of zij straks even met hem kan spreken. Maar dat gaat helemaal niet. Duizenden gedachten schieten door zijn hoofd.  Hij ontvangt straks ouders, daarna heeft hij een overleg op de andere locatie en hij moet nog de vergadering voor vanmiddag voorbereiden. Geheel tegen zijn natuur in antwoordt hij "nee, dat gaat niet lukken vandaag. Morgen?" en wil gehaast doorlopen. Zijn collega barst in tranen uit. Het zit haar erg hoog, dat ziet hij nu ook. In enkele luttele seconden besluit hij dat het NU tijd is om haar even te spreken en nodigt haar uit in zijn kantoor.

Lees meer

Het grote belang van waarom

Janita
Zoals vele studenten met mij, ben ik mijn loopbaan als docent begonnen op twee verschillende scholen. Ik had daar niet zoveel problemen mee. Ik had mijn handen vol aan het lesgeven, het orde houden en de cijferadministratie.  Ik maakte me niet  druk over het WAAROM.  IN de loop van de jaren veranderde dat. Evenals mijn baan. Na wat heen en weer zwerven van de ene school naar de andere, kwam ik terecht op een gezellige kleine groene school, een VMBO school. 

Lees meer

Zittenblijven is niet de oplossing

Janita
Zo voor de vakantie hebben we een bijzonder spannende week achter de rug. Het begon een dikke week geleden toen we hoorden dat onze oudste zoon op het nippertje toch over was naar HAVO4. Wat een opluchting. We vierden ons feestje, want...

Lees meer