Mediawijzer dan ik?

Janita
Afgelopen week was de week van de mediawijsheid. Ter gelegenheid van deze week gaf de Donald Duck een speciale editie uit voor basisschoolkinderen. Enthousiast als ik ben, heb ik 20 exemplaren besteld. Niet wetende dat ik het heel erg nodig zou hebben deze week.

Lees meer

Een feest van herkenning

Janita
Tegenwoordig heeft Pickwick thee van die leuke labeltjes aan de theezakjes hangen. Vragen die je prikkelen en tot nadenken aanzetten. Nou dat lukt aardig. Elke ochtend houden de vragen mij bezig. Zo ook vanochtend.

Lees meer

onderwijs dat raakt!

Janita
Raakt het jou? Als kinderen lachend over het speelplein huppelen? Als kinderen lol hebben wanneer ze wiskundesommen oplossen? Als kinderen ijverig doorwerken ook al is het tijd om naar huis te gaan? Als kinderen enthousiast vertellen over de voetbalwedstrijd van afgelopen zaterdag? 

Lees meer

Weerstand of leerstand

Janita

Een groep van 20 jongeren zit afwachtend in het lokaal op wat er komen gaat. Ze krijgen vandaag les van mij. We hebben nog niet eerder met elkaar kennis gemaakt. Voor hen een verrassing en voor mij ook. Ik begin daarom met een korte opdracht gericht op samenwerking en probleemoplossen. Ik observeer de groep en kom er achter dat ook in deze groep de aandacht ligt op het zo snel mogelijk oplossen van het probleem en daarmee de opdrachten kaart niet of nauwelijks wordt gelezen. Zodra ik langs de jongeren loop en ze mij in hun vizier krijgen, word ik onderworpen aan een vragenvuur. Ze verwachten antwoorden van mij. Helaas. Ik stel ze teleur. Ik stel hen een vraag en al snel komen ze erachter dat ze de opdracht niet (goed) hebben gelezen.

Lees meer
  • 1