Onderwijs heeft rugzakdocent nodig!

Gemaakt door: Janita

Rugzakdocent? Je bedoelt zeker een rugzakleerling. Maar ... die bestaan toch niet meer?!

 

Nee, ik weet heel goed wat ik schrijf. Ik bedoel met een rugzakdocent ook echt een rugzakdocent. Een docent met extra bagage, een docent met een verhaal. Een verhaal als bijvoorbeeld deze:

 

Margo is een docent in het Voortgezet Onderwijs. Ooit is ze begonnen in het basisonderwijs, maar na een aantal jaren kreeg ze haar ontslag. Ze was boventallig. Gelukkig kon ze binnen een week haar nieuwe baan accepteren op een VMBO-school niet zo ver bij haar vandaan.


De eerste jaren had Margot voldoende uitdaging in het voorbereiden van haar lessen, orde houden en contact maken met collega's en leerlingen. Ze had plezier in het geven van haar lessen en was bereid haar handen uit de mouwen te steken als er een schoolreisje of excursie georganiseerd ging worden.

 

Een aantal jaren verder merkte Margo dat ze weer toe was aan een uitdaging. Ze ging het gesprek aan met haar teamleider. Haar teamleider reageerde hoogst verontwaardigd. Alsof er geld zou zijn om haar te  laten studeren. Margo schaafde haar wensenlijstje wat bij en uiteindelijk vroeg ze of ze op een éénmalige cursus mocht inschrijven. 

 

Nee. Ook dat was niet mogelijk. Het argument dat gebruikt werd: er zou teveel lesuitval zijn.

 

Margo ging niet bij de pakken neer zitten en ging zich verdiepen in de mogelijkheden. Maar al wat ze voorstelde, ze kreeg steeds NEE te horen. Sterker nog, ze werd steeds verder afgeremd en uiteindelijk was ze haar enthousiasme om weer te gaan leren totaal verloren.

 

Jammer, erg jammer. Het zou fantastisch zijn geweest als Margot zich mocht ontwikkelen. Het zou ten goede komen aan de leerling, haar collega's én de school. De ware reden van deze teamleider om steeds NEE te zeggen, zullen we nooit weten. Maar laten we er vooral van uit gaan dat het een gegronde reden is geweest. Waar het ons om gaat, is Margot. Een docent die vol vuur voor haar vak gaat. Die zich wil blijven ontwikkelen en verbeteren. Tja, zo'n docent zou je willen omarmen.

 

En dat is nu precies wat wij doen bij Crioel. Voor elke training die wij aanbieden hebben we plek voor deze docenten,

 

de rugzakdocenten!

 

Docenten met een verhaal. Docenten die zich graag willen ontwikkelen, maar geen toestemming krijgen vanuit het management, omdat

 

- er geen geld is

- er teveel lesuitval is

- er al genoeg scholing wordt aangeboden vanuit de school zelf

- de training geen toegevoegde waarde heeft

- of...(vul zelf maar een argument in)

 

 

Dikwijls zijn de argumenten van het management gebaseerd op ANGST. Angst voor het onbekende. Graag zouden wij bij Crioel het tegendeel willen bewijzen, door docenten wel toe te laten voor een training op basis van hun 'rugzakje'. 

 

Als jij denkt te voldoen aan dit profiel, schroom dan niet om je aan te melden bij Crioel. Voor elke training stelt Crioel  1 studiebeurs beschikbaar voor 'rugzak-docenten'. Dit doen wij omdat we het belangrijk vinden dat ons onderwijs creatieve professionals nodig heeft om het verschil te kunnen maken in de 21e eeuw.

 

 

 

 

Laat een reactie achter.

Reacties (0)