Is spelen kinderspel?

Gemaakt door: Janita

Monopoly, mens erger je niet, domino ...  spelletjes uit mijn kindertijd. Spelletjes die mij hebben geleerd om mijn verlies te dragen als ik niet kon winnen, spelletjes die mij hebben leren rekenen en lezen, spelletjes die mij hebben laten lachen en wat al niet meer.

 

Minecraft, angry birds, candy crush ... (als ik dit schrijf is de helft alweer verouderd). Spelletjes waar mijn kinderen groot mee worden. Spelletjes die hen leren hun verlies te dragen, te rekenen, te lezen en te laten lachen.

 

Spelletjes blijven spelletjes. Natuurlijk kun je erover discusiëren of het kinderoog (en hart) overal tegen bestand is, maar als je dat gegeven weglaat: van spelletjes kun je leren. Of het nu bordspellen zijn of digitale spelletjes of educatieve spelletjes. In het onderwijs zijn spelletjes niet aan te slepen, maar worden ze ook echt gebruikt?

 

Het blijkt dat leraren spelletjes nog altijd zien als tijdverdrijf of 'ff iets leuks doen tussendoor'. Een gemiste kans volgens mij. Spelletjes kunnen een meerwaarde hebben als je ze goed toepast. Heb je een klas waar de samenwerking niet wil vlotten? Of wil je de competenties van jouw leerlingen in kaart brengen? Ben je nieuwsgierig in hoeverre jouw leerlingen voorbereid zijn op de 21e eeuw? Ben jezelf klaar voor de 21e eeuw? Dan kan ik je een prachtkans aanbieden op het gebied van spelletjes, maar daarover later meer.

 

Als ik je 10 jaar geleden zou vertellen dat menig managementteam met lego speelt, zou je me waarschijnlijk voor gek verklaren. Lego is voor kinderen en niet voor volwassenen. Toch?! Hooguit de werknemers van Legoland, die vormen de uitzondering. Maar onze leidinggevenden? Nee, echt niet!

 

Onderschat de kracht van spelen niet. Spelen is geen kinderspel. In trainingsland wordt er steeds meer en meer aandacht geschonken aan spelen. Wie kent niet die prachtige gekleurde blokjes waarmee je de meest mooie dingen kunt maken? LEGO seriousplay. Deze blokjes worden bijvoorbeeld gebruikt om complexe situaties in kaart te brengen en door middel van dialoog, samenwerken en handen uit de mouwen steken, komt men tot een gezamelijke oplossing. Je krijgt gaandeweg het spelen steeds meer inzicht in de situatie en er wordt veel plezier beleefd aan het in kaart brengen van de situatie. Net als vroeger toen je op je kamertje met je vriendje of vriendinnetje de meest prachtige huizen of voertuigen bouwde.

 

De eeuw waarin wij leven vraagt andere vaardigheden van ons als mens. Denk aan de snel veranderende maatschappij of de enorme informatiestromen door o.a. social media, denk aan complexe vraagstukken, etc. Het is goed als leerlingen deze vaardigheden gaan ontwikkelen. Het zijn: kritisch denken, communicatie, creatief denken, probleem oplossend vermogen, sociale en culturele vaardigheden, ICT geletterdheid, samenwerken. Niet alle vaardigheden zijn als het ware nieuw, ook in de vorige eeuw was er aandacht voor o.a. ICT en samenwerken. Maar de mate waarin en de manier waarop verschilt met de huidige tijd. 

 

Marcel Derksen van Inspiratiehuis N!KS en ik hebben vorig jaar een spel ontworpen en bedacht waarmee je als leraar aan de slag kunt met jouw leerlingen als het gaat om deze 21e eeuwse vaardigheden: 21stcenturyskillsGAME. Spelenderwijs kom je erachter Wie je bent, Wat je kunt en Wat je wilt. Het is een interactief spel, waarbij de verantwoordelijkheid bij de leerling wordt gelegd. De dialoog staat centraal, zodat de leerling zelf leert waar hij/zij in het leven staat en waar hij/zij nog in kan groeien/ontwikkelen. Het spel wordt door de jongeren ervaren als een lifechanging game. Durf jij het aan om het spel te spelen met jouw leerlingen? Kijk dan hieronder voor mijn aanbod.

 

 

Wil je meer weten over het spel dan nodig ik je van harte uit op woensdag 24 september van 13.00-16.00 uur voor onze inspiratiemiddag rondom het spel (er is tijd om vragen te stellen én te netwerken met de andere spelers). Je gaat zelf ervaren hoe het spel gespeeld kan worden en je zult tot de ontdekking komen waar jij staat als het gaat om de vaardigheden van de 21e eeuw. De inspiratiemiddag is GRATIS en je kunt je hier aanmelden.

 

Laat een reactie achter.

Reacties (0)