Professionals ondernemen in de klas

Gemaakt door: Janita

"Ondernemende professionals in het onderwijs.....Ondernemende docenten? Hahaha. Die bestaan niet. Als docenten ondernemend waren geweest waren ze niet in het onderwijs beland."

 

 

Zo en daar kan ik het mee doen. Een schooldirecteur die mijn site heeft bekeken, heeft een uitgesproken mening over het feit dat docenten ondernemend zouden kunnen zijn. Hij vindt overduidelijk van niet. Het heeft niet zo heel veel zin om hier tegenin te gaan. Deze meneer is overtuigd van zijn gelijk: er zijn GEEN ondernemende docenten in het onderwijs. En dáár kan ik het mee doen.

 

 

Vreemd genoeg wil hij wel met mij in zee vanwege zijn team. Het team mag wel wat creatiever vindt hij. Men heeft nogal een fixed mindset en denkt niet verder dan hun neus lang is. "Huh? Hoe zou dat toch kunnen?" denk ik stiekem. 

 

De trainingen die uiteindelijk volgen, vallen in goede aarde. Gelukkig maar. De evaluatie is boven verwachting. Het team ziet kansen en zijn bereid hun oude patronen los te laten. Eind goed al goed. Toch?!

 

Ja en nee. Wat betreft de creativiteit van het team is het een geslaagde opdracht, maar de woorden van deze directeur blijven in mijn hoofd echoën. Ondernemende professionals in het onderwijs bestaan niet. Ondernemende mensen vind je niet in het onderwijs.

 

Ik ben het niet eens met deze schooldirecteur. Volgens mij is het onderwijs juist een plek om ondernemend te zijn. Het kunnen omzetten van ideeën naar daden. Het kunnen zien van kansen & uitdagingen en deze ook benutten. Het betrekken van het bedrijfsleven bij het onderwijs. Volgens mij is dat toch echt ondernemen.

 

Ik ben ervan overtuigd dat er docenten zijn die uitdagend en prikkelnd onderwijs geven. Die wat vaker de boeken dicht houden en een hoger leerrendement creëren bij hun leerlingen. Docenten die de intrinsieke motivatie weten aan te boren van hun leerlingen. Docenten die een lichtend voorbeeld zijn voor hun collega's.

 

Alle docenten hebben hun eigen kwaliteiten. Het is aan de orde om deze kwaliteiten te ontdekken en aan te spreken. Ondernemen is namelijk gewoon DOEN. Gericht zijn op resultaat. Welke doelen wil ik behalen en ...AKTIE. Dit kun je leren. Ik ben namelijk in het bezit van een GROWTH mindset en ik weet dat docenten ondernemend (kunnen) zijn, omdat ze het allerbeste willen voor hun leerling.

 

Dus ondernemende professionals in het onderwijs? JA, die bestaan. En als jij ze nog niet hebt ontdekt, neem dan contact met mij op, zodat we samen gaan kijken wat jij en/of jouw school nog nodig heeft op dit gebied. (info@crioel.nl of 0648903538)

 

Laat een reactie achter.

Reacties (0)