Docent wakkert creativiteit aan

Gemaakt door: Janita

Early bird pages* zijn mijn ochtendritueel. Het ritueel bestaat uit het opschrijven van mijn gedachten. Elke ochtend weer. Als vroege vogel schrijf ik over van alles en nog wat. Ik schakel mijn denken uit en laat mijn hand het werk doen. Het schrijft en schrijft, en let niet op leestekens, spellingsfouten e.d. Ik schrijf vanuit mijn onderbewuste. Gewoon ... schrijven om te schrijven. Elke ochtend 3 bladzijden.

 

 

Een aantal jaren geleden heb ik het boek gelezen van Julia Cameron 'The Artist Way'. Zij beschrijft wat dit ochtendritueel (zij noemt het ochtendpagina's) met je doet. Het wakkert namelijk je creativiteit weer aan. Nieuwsgierig als ik was, en nog steeds ben, heb ik het geprobeerd. En dat ging niet zonder slag of stoot.

 

 

Hoe kun je schrijven zonder dat je denkt? Je moet toch weten wat je schrijft? Ik ben geen ochtendmens, je denkt toch niet dat ik kan nadenken als ik mijn ogen net open heb? En wat als ik gekke dingen op schrijf? Dit gaat echt niet helpen om de creativiteit aan te wakkeren....Toch?!

 

 

En tot mijn verbazing bleek het wel zo te werken. Ondanks mijn duffe hoofd 's ochtends vroeg (of misschien ook wel dankzij mijn duffe hoofd) ben ik gaan schrijven over NIETS over ALLES....wat ik hoorde, wat er in mij opkwam en ik liet het gebeuren. Na een aantal dagen merkte ik dat ik mezelf antwoorden ging geven. Antwoorden op vragen waar ik mee rondliep en al snel kwam ik erachter dat ik dit ochtendritueel als onderdeel van mijn werk kon beschouwen.

 

 

Als ik me voorbereid voor een gesprek of een training, merk ik dat ik diep binnenin mij de antwoorden heb. Over wat het beste is voor mijn opdrachtgever en voor mijzelf. Het is lastig te beschrijven hoe het precies werkt maar ik doe een poging. Als je elke ochtend schrijft en je laat jouw handen het denkwerk doen dan schrijf je vanuit je ziel. Je laat het oordeel achter je (schrijf ik zonder spellingsfouten, etc). Je maakt je niet druk over wat andere mensen er van zullen zeggen, jij bent immers de enige persoon die het mag lezen?! En je overwint jouw angst door het te DOEN. En als je het hebt gedaan, kun je later op de dag het teruglezen en de rode draad eruit halen. Voor mij is deze rode draad 9 van de 10 keer het antwoord op mijn vraag die ik de avond ervoor aan mezelf heb gesteld. Dat wil jij toch ook?!

 

 

Als je docent bent, heb je vaak te maken met de waan van de dag. De lessen staan ingepland en het is lastig om het anders aan te pakken. De early bird pages helpen je om door de bomen het bos te zien. Op zoek te gaan naar kansen en uitdagingen die ook zeker in onderwijsland aanwezig zijn. Early bird pages gaan jou verrassen met jouw eigen ideeën. Ze laten jou zien hoe creatief je bent.

 

 

Het is niet een makkelijk alledaags ritueel, maar zeker een ritueel dat werkt. Wil jij ook jouw creativiteit aanwakkeren? Ben jij bereid om los te laten? Ga de uitdaging aan en begin met het schrijven van early bird pages. Het kost je hooguit 10 minuten van je dag en je krijgt er veel voor terug. Ik ben ervan overtuigd dat het ook voor jou gaat werken. Laat het me weten.


 

* early bird pages: een early bird is een vroege vogel. Iemand die vroeg uit zijn bed stapt. Een early bird is echter ook iemand die met veel energie uitdagingen signaleert, daar heeft hij voelsprieten voor. Deze uitdagingen pakt hij van harte op en bedenkt veel originele ideeeën om het op te lossen. 

 

Laat een reactie achter.

Reacties (0)