Boekje van eigen deeg

Gemaakt door: Janita

Een prachtige zonnige woensdagmiddag, het is bijna twee uur. Ik ben in Zwolle om mijn bijdrage te leveren aan Operation Education. Vandaag gaan we het hebben over creativiteit in het onderwijs. Ik heb een speedbrainstorm voorbereid, dus de tekenrol, stiften en wasco zitten in mijn tas....te popelen om aan het werk gezet te worden.

Het gaat deze middag echter anders. Er zijn niet veel mensen gekomen. Zal het weer ons parten spelen, of het onderwerp? Positief als ik ben, besluit ik voor de eerste optie te kiezen, het zal zeker aan het weer liggen. Initiatiefnemer van OE Zwolle, Marcel Derksen, stelt voor om van het mooie weer te genieten én te gaan netwerken/kennis delen/ervaringen uitwisselen in het park. Goed idee. Vol enthousiasme lopen we naar het dichtsbijzijnde park. Terwijl we wandelen, schiet er een gedachte door mijn hoofd "hoe ga ik mijn bijdrage vorm geven in het gras?" Ik besluit om het los te laten en af te wachten hoe de middag zal verlopen. Ik ben immers een creatief denker?! Ik sta flexibel in het leven en weet om te gaan met veranderingen....zo ook op deze zonnige woensdagmiddag.

En al snel begrijp ik dat het een bijzondere middag gaat worden. Want er schuift een jonge dame aan bij de OE Zwolle-vaste kern, Linda Sinnige. Linda blijkt op deze middag te zijn afgekomen vanwege het onderwerp: creativiteit in het onderwijs. Zodra Linda zich voortstelt, begint ze al gauw te praten over haar Kickstarters project. Ze heeft namelijk samen met Irene de Jong een boek geschreven om creativiteit op de basisschool te activeren/ontwikkelen. Door middel van Kickstarter proberen ze € 5000,00 te genereren om 100 boeken te kunnen laten drukken.

Linda raakt niet uitgesproken over haar project en haar passie om meer creativiteit in het onderwijs te krijgen. Ondertussen popelen wij van verlangen om HET boek dan eindelijk in het ' echie'  te mogen zien. En ja hoor, ons wachten wordt beloond. Linda pakt haar tas en brengt vol trots haar Boekje van eigen deeg voor het daglicht. Wow, alleen al door het zien van de buitenkant ben ik al behoorlijk onder de indruk. Zodra ik het boek opensla, zie ik meteen DIT IS EEN ABSOLUTE MUST voor de basisscholen. Grappige, uitdagende opdrachten die het creatief denken en het samenwerken bij de leerlingen bevorderen. Mooi geillustreerd met de Dirtybirdy (zie afbeelding boven).

Stel je voor als ik basisschooljuf zou zijn, dan had ik het wel geweten. Dan was ik meteen naar Kickstarter gegaan en had zo'n prachtige exemplaar besteld voor mijn klas. Het zou wreed zijn om mijn kinderen dit  uitdagende creatieve doe-boek te onthouden.

Maar ja....ik ben geen juf meer. Daarom het idee gevat over Boekje van eigen deeg te gaan bloggen. Omdat ik vind dat Linda en Irene deze aandacht verdienen. Een boek dat zo mooi is vormgegeven, hoort namelijk in elke boekenkast thuis. Daarnaast heeft het boek een grote educatieve waarde en pleit ik ervoor dat basisscholen dit inspirerende boek massaal omarmen en gaan inzetten op creativiteit   (je weet wel: 1 van de 7 vaardigheden die je nodig hebt in de 21e eeuw!).

Het boek  sluit overigens naadloos aan bij ons spel www.21stcenturyskillsgame.nl Tja en als 21st Century Learner, kan ik niet anders dan hun project van harte steunen. En ik raad je aan om hetzelfde te doen. Ik beloof je, je zult niet worden teleurgesteld. Wacht niet langer, maar doe het nu. Klik hier.
 


 

Laat een reactie achter.

Reacties (0)