school voor toekomst

Gemaakt door: Janita

Terug naar mijn roots. Dat overkwam me toen ik uitgenodigd werd op de NHL in Leeuwarden. Mijn 'oude' school waar ik heb leren lesgeven. Wat een geweldige ervaring om weer door de gangen te lopen, de school te ruiken en te ervaren dat er nog niets veranderd is. Nou ja, niets. Het gebouw is wat moderner geworden, de lokalen zijn gepimpt en er hangen mooie teksten aan de muur. Maar toch...het school-gevoel was nog steeds hetzelfde.

Het was dan ook een kleine stap om weer terug te gaan naar TOEN. De tijd waarin je hele dagen op school kon bivakkeren,, dat je een hele dag mocht tekenen of schilderen of zeefdrukken. Heerlijk! Naast alle inspanning lekker kletsen met de andere studenten/vriendinnen. Maar ook de docenten. Welke kende ik nog? Wat deden ze en hoe vond ik dat? 

Ik merkte dat ik de docenten met typische eigenschappen zo op kon noemen. Zo was er een docent die helemaal verslaafd was aan schoenen. Hoe gekker hoe mooier. En een docent die zo verzot was op schilderen dat hij ervan moest schuimbekken.Een docent die helemaal op ging in de kunstgeschiedenis en er non-stop over sprak. Als ik eraan terug denk, kan ik ze zo weer voor me zien. Stuk voor stuk gedreven docenten die hart voor de zaak hadden en al het mogelijke deden voor hun studenten. En ja dat je als afgestudeerde dan niet verder komt dan het opsommen van al die typische kenmerken...tja dan doe je ze toch echt te kort.

Ik ben dankbaar dat ik zo'n mooie opleiding heb mogen volgen. Een opleiding waarin lesgegeven werd door bevlogen docenten, met af en toe wat typische kenmerken. ja dat dan weer wel. Zij hebben er voor gezorgd dat ik een goede basis meekreeg om les te geven en ervaring op te doen in de praktijk. Want uiteindelijk maak je de meeste vlieguren in het 'echie'. 

De meeste leerlingen kunnen terug kijken op een mooie schooltijd. Natuurlijk met hier en daar een hobbel. Ook mijn kinderen gun ik deze zelfde ervaring. Ik ben ervan overtuigd dat zij over 20 jaar exact hetzelfde zullen zeggen over hun schooltijd. Dat ze dankbaar terug kunnen kijken op een leerzame tijd.

Echter ben ik ook van mening dat er wel het één en ander zal gaan veranderen. Want het onderwijs zoals we het de afgelopen jaren hebben gegeven, zal gaan wijken voor een nieuw soort onderwijs. De nieuwe genereatie kinderen groeit namelijk op in een andere maatschappij. Een snelveranderende en dynamische maatschappij. We zijn het verplicht aan onze jeugd om hierop in te spelen, zodat ook zij straks terug kunnen gaan naar hun oude leerplek om mooie herinneringen op te halen.....net als ik.

 

 

Laat een reactie achter.

Reacties (0)