Mediawijzer dan ik?

Gemaakt door: Janita

Afgelopen week was de week van de mediawijsheid. Ter gelegenheid van deze week gaf de Donald Duck een speciale editie uit voor basisschoolkinderen. Enthousiast als ik ben, heb ik 20 exemplaren besteld. Niet wetende dat ik het heel erg nodig zou hebben deze week.

Vorige week kwamen de Donald Ducks binnen. Ik kon niet wachten om ze te checken en eerlijk is eerlijk het is een prachtige editie! Geweldig hoe de Donald Duck mediawijsheid bespreekbaar maakt. Leuke strips en handige weetjes.  Ik kreeg meteen allerlei ideeën voor leuke lessen en projecten in het basisonderwijs. En dus heb ik ook een aantal juffen zo enthousiast gekregen dat ze deze Donald Duck ging lezen en geïnspireerd zouden worden voor het maken van passende ICT lessen.

In een gezin met drie zoons, kan ik zeggen dat ons leven redelijk dynamisch is ;). Af en toe giert hier behoorlijk veel testosteron  door huis.  Je kunt je voorstellen dat het niet mogelijk is om twee pubers en een tienjarige continue in het oog te houden. Vooral niet als het gaat om mediawijsheid. Zo af en toe controleren we de mobiels van de oudste twee….gewoon op taalgebruik, apps e.d. De jongste schiet er wat bij in. Ach, hij is nog maar 10 jaar. Hij heeft een oude mobiel van zijn grote broer gekregen om me te kunnen internetten, filmpjes kijken. Daar verwacht ik nog niet zoveel van.

Vanwege mijn werk als trainer 21st century skills, verdiep ik mij in mediawijsheid.  Maar gek genoeg heb ik nog nooit eerder het verband gelegd naar mijn jongste zoon toe. Met de oudste twee viel het ook mee, dus de derde zal ook wel zo verlopen. Maar ik had het bij het verkeerde eind, mijn jongste bleek meer mediawijsheid in pacht te hebben dan ik had kunnen vermoeden. Alhoewel wijs?!

Het begon met een opmerking via de mail van mijn zoon naar een vriendje. Een opmerking die niks kwaads in de zin had, maar niet echt door de beugel kon. Dankzij een oplettende moeder kon ik het gesprek aangaan met mijn zoon over wat zet je wel en niet op internet. Tenminste het gesprek kon pas plaatsvinden nadat hij na lang aandringen eindelijk had opgebiecht dat hij dat mailtje had gestuurd.  Mijn regel is altijd geweest: dat wat je op internet plaatst, moet ook op een poster gedrukt kunnen worden met jouw naam en gezicht erbij. Wil je dat? 

De jongste kijkt mij aan met twee waterige oogjes. Hij voelt zich betrapt, hij schaamt zich. Maar begrijpt ook dat het goed is dat we er over praten. Hij begrijpt het nu veel beter, want zo zegt hij “Donald Duck zegt ook dat je heel voorzichtig moet zijn met wat je op internet plaatst. Als het er 1 keer op staat is het moeilijk te verwijderen.”

Pffff voor mijn gevoel liep dit met een sisser af. Een verstandige moeder die een andere moeder netjes op de hoogte houdt van de bezigheden van haar kind. Daar moet je wel lef voor hebben. Je weet immers nooit hoe die ander reageert. Mijn les: altijd ouders op de hoogte stellen als je dingen ziet gebeuren die niet door de beugel kunnen of waar je je vraagtekens bij zet.

Nog niet een paar dagen later kreeg ik weer een telefoontje van deze betrokken moeder. “Of het normaal is dat 10 jarigen een eigen you tube account hebben.” “Nee”, zeg ik vol overgave, “onze jongste mag geen eigen you tube kanaal.” Hij maakt wel zelf filmpjes maar dat is voor thuisgebruik. Haar zoon had wel een you tube kanaal en mijn zoon zette daar zijn filmpjes op. Slik…..

Zodra zoonlief thuiskwam meteen maar het gesprek geopend en wat bleek…..hij had al een aantal weken een eigen you tube kanaal. Had hij helemaal zelf geregeld. G-mail account aangemaakt en hopsakee een you tube kanaal. Appeltje-eitje.

Dezelfde grote waterige oogjes kijken mij weer aan. “Dat is niet oké hè mama?” “Nee, lieverd, ik vind van niet. Je bent nog zo jong. De vlogs die je maakt zijn super goed gefilmd, eigenlijk zou de wereld ze moeten zien. Maar aan de andere kant zijn er ook mensen die daar heel lelijk op reageren en stomme opmerkingen onder je vlog zetten….”

Hij veert op en zegt “Maar ze vinden mijn vlog geweldig”. En hij opent zijn you tube kanaal om me de reacties te laten lezen. En ja hoor er is één andere vlogger die super leuk en inspirerend reageert. Inderdaad, dit soort reacties kunnen geen kwaad. “Maar ja, je weet niet van te voren of iemand leuk of niet leuk reageert. Stel je eens voor dat iemand jouw filmpje stom vindt, of zegt dat je een sukkel bent?” Zijn oogjes worden vochtig. “Dat zou ik heel stom vinden.”

Het is moeilijk, vinden we beide. Aan de ene kant ben ik super trots dat hij zelf een account heeft aangemaakt en dat hij prachtige vlogs maakt.Aan de andere kant wil ik hem nog beschermen tegen de boze buitenwereld. We besluiten samen om het you tube kanaal te verwijderen en de vlogs voorlopig op een harde disk te zetten…….voor later, als hij iets ‘mediawijzer’ is ... of ik.

 

Laat een reactie achter.

Reacties (0)