Over strubbelingen en mijlpalen

Gemaakt door: Janita

Afgelopen maanden mocht ik een docententeam begeleiden op weg naar  implementatie van de 21st century skills. Het was een mooie leerzame weg, met veel strubbelingen en mijlpalen. 

Bij de aftrap op zoek naar houvast in de vorm van kaders stellen "wat mag wel en wat mag niet". Grip krijgen op de plotseling ontstane ruimte en vrijheid die dat met zich meebrengt. En dan nu twee jaar verder staat er een team dat zich de 21e eeuwse manier van lesgeven eigen heeft gemaakt en het hun collega's gunt om hetzelfde te ervaren. Wow, dan maakt mijn onderwijs hart een sprongetje.

Dit zijn voor mij de krenten in de pap. Dit is mijn reden geweest om mijn baan op te geven en te gaan voor de 21e eeuwse vaardigheden. Daar waar docenten leren om hun automatische piloot in te ruilen voor eigenaarschap en authenticiteit. Waar geleerd wordt, gegroeid door middel van vallen en opstaan. Waar leerlingen/studenten tot hun recht komen. Want wees eens eerlijk dáár draait het toch om in onderwijsland?

Ik zie docenten die energie hebben, die hun baan leuk vinden. Die stralen als hun leerlingen ontwikkelingen doormaken die zij niet voor mogelijk hadden gehouden. Docenten die lef hebben om het anders te doen, tegen de stroom in durfden te zwemmen. En nog steeds is de weg die zij bewandelen niet de makkelijkste, maar wel de leukste!

Weerstand in het docententeam, waarom de lessen niet wat rustiger kunnen verlopen, waarom de leerlingen op de gangen lopen, waarom de leerlingen hun mobiel gebruiken, etc. Maar ook complimenten vanuit ditzelfde team: hoe doen jullie dat? Kunnen jullie ons ook wat tips geven? Heb je voor mij ook van die leuke werkvormen? etc.

Het is verleidelijk om tijdens een groeiproces alleen maar te kijken naar de dingen die verkeerd gaan, maar ik ben ervan overtuigd dat je af en toe mag stilstaan en achterom moet kijken. Waar kom je vandaan en welke stappen heb je al gezet? Dan verras jezelf waarschijnlijk als je ziet welke mijlpalen je al hebt bereikt.

Als jij dit blog aan het lezen bent en je wilt ook aan de slag met de 21e eeuwse vaardigheden, twijfel dan niet om aan de bel te trekken. We hebben voor elke school/ docent/ student een unieke aanpak en we helpen je graag verder.

Gun jezelf en jouw studenten een leerzame tijd, waarin je uitgaat van kwaliteiten en uitdagingen. Go for the 21st century skills! 

 

Laat een reactie achter.

Reacties (0)