Jouw kado van de oren

Gemaakt door: Janita

Een paar weken geleden gaf ik een workshop rondom de 21st century skills. Een groep welwillende deelnemers die nieuwsgierig waren naar hun eigen skills. Interessante dialogen ontstonden aan het spelzeil Ontdek & Ontwikkel. "Heb je altijd al graag ICT gedaan?" "Vind je je werk leuk?" etc. Ik merkte dat men het lastig vond om met elkaar de diepte in te gaan. Niks nieuws onder de zon, dat zie ik vaker terug komen in mijn trainingen.

Open vragen stellen en nieuwsgierig zijn, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat vereist een paar goed stel oren. Als de ander aan het woord is, is het fijn als jij gaat luisteren. Dat je je gaat verplaatsen in die ander en  dat je vragen stelt om nog meer over die ander & zijn skills te weten te komen. Wat je daar voor nodig hebt? Een open houding. 

Wat er meestal gebeurt, is dat jij al gauw de neiging hebt om de ander zijn verhaal op jouw situatie te leggen. En in plaats van bij die ander te blijven, ga je ermee aan de haal in je eigen hoofd. Jammer. Je doet daarin de ander, maar uiteindelijk ook jezelf te kort. Want als jij je al laat verleiden, hoe denk je dat de ander naar jou zal luisteren?

Kortom, zodra de ander aan het woord is, probeer je met heel je hart en ziel bij die ander te zijn en te blijven. Stel je voor hoe die ander zich voelt. Welke keuzes moet hij/zij maken? Waar loopt hij/zij tegen aan? Stel vragen, het liefst open vragen, anders ben je zoweer uitgesproken als je alleen een JA of een NEE terug krijgt. Je zult merken dat je gesprekken dieper zullen gaan, je zult veel meer over de ander te weten komen.

Tijdens deze workshop heb ik de deelnemers uitgenodigd dicht bij die ander te blijven en de ander het kado van de oren te doen. Jezelf helemaal geven en er totaal voor de ander te zijn, hoe gek dat eerst ook aanvoelt (vooral als je het niet bent gewend).

En zoals met alle nieuwe dingen, gaat dit met vallen en opstaan. Ja hoor, je mag fouten maken.

Stel je eens voor dat je dit herkent in je huidige team. Dat er geen echte oren beschikbaar zijn voor jouw verhaal, jouw talenten, jouw skills. Of dat jij jouw leerlingen niet het kado van de oren geeft. Wat zou er dan veranderen als je het wel zou doen? Daag je collega's uit om jou het kado van de oren te geven. En het meest effectief is om er zelf mee te beginnen. Wie geef jij vandaag jouw kado van de oren?

 

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte.

 

Laat een reactie achter.

Reacties (0)