verruim je blik

Gemaakt door: Janita

Ik ben voornemens om de komende tijd aandacht te besteden aan kennismaking met de skills. Heel laagdrempelig. Want als er iets is dat ik de afgelopen tijd heb geleerd, dan is het wel dat de 21st century skills nog altijd niet goed gekend worden. Sommige docenten weten niet wat ze ermee moeten, sommige ouders hebben er nog nooit van gehoord en de leerlingen? Die vinden alles wel prima. Toch?! Dus hoogste tijd voor een laagdrempelige kennismaking.

Afgelopen kerst hebben vele huishoudens de Kletspot in hun kerstpakket gerkegen. Een glazen pot met daarin een kaartenset met varagen, net zoals Pickwick al een tijdje doet met haar theezakje-vragen. Zo kreeg mijn zus ook een spelletjes-pot. Helaas kan zij dit soort van spelletjes niet zo waarderen en dus kreeg ik het in mijn bezit. Bij ons in huis werkt de pot als een tierelier. Vragen vlogens om de tafel, er werd gelachen en boos gekeken, maar bovenal kwamen we meer van elkaar te weten.

Toen ik met griep na de kerst aan bed was gekluisterd, kwamen de wilde ideeën oppoppen. Ja hoe verzin je het. Met 39 graden koorts op bed, een snotkop, en dan ook nog creatieve ideeën krijgen. Zou het niet fantastisch zijn als er een laagdrempelig vragenspel zou zijn rondom de 21st century skills? Niet zozeer om de docenten te vertellen wat de skills zijn, of hoe je ze moet bekijken of hoe de richtlijnen volgens de SLO zijn, maar gewoon....dat ze als team kennis mogen maken met de skills. Dat de dialoog over de inhoud gaat en niet over de naam (vele scholen worstelen namelijk nog met de benaming van de 21st century skills, of moet ik zeggen modern skills, of future skills?). Hoe cool zou dat zijn?

En dus na twee weken griep ben ik achter de computer gaan zitten en heb mijn idee uitgewerkt. Omdat ik het zo belangrijk vind dat jij, als docent, het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Ik wil mijn ideeën met jou delen, zodat jij aan de slag kan met de skills. Het liefst vanaf morgen. Verruim je blik, vernieuw je denken editie: 21stcentury skills is nog niet helemaal af, maar je krijgt alvast een voorproefje. ik ga de komende tijd enkele vragen met jullie delen. Gewoon om te kijken hoe jij de vraag gaat beantwoorden. Of je tot nadenken wordt aangezet. Of het je wat doet. Of je ermee aan deslag wilt. Niks is goed of fout, het is gewoon zoals het is. 

Ben je er klaar voor? Hier komt de eerste vraag:

Als je 1 dag jouw leerling bent, wat hoop je dan te ontdekken?

Voordat je de vraag beantwoordt, neem eerst een paar tellen de tijd om de vraag echt goed tot je door te laten dringen. Schrijf dan vanuit je hart op een stuk papier jouw antwoord. Of nog leuker is, stel deze vraag eens in de docentenkamer. Prikkel je collega's maar. Het is leuk om eens out of the box te gaan. Ben jij ook zo nieuwsgieirg wat de antwoorden zullen zijn? Eén ding weet ik zeker, de antwoorden zullen enorm variëren. Er is immers geen docent gelijk en ook geen leerling ;)

Veel plezier! Ben je nieuwsgierig naar meer over de 21st centuryskills?Hoe je jezelf kunt ontwikkelen op dit gebied? Donwload dan gratis mijn ebook Ontdek & ontwikkel jouw 21st century skills hier.

 

Laat een reactie achter.

Reacties (1)


Natuurlijk-in-Beweging woensdag 17 januari 2018 12:26

Als ik mijn leerling zou zijn, dan hoop ik te ontdekken dat er meer onder de zon is dan beeldschermen en wat zich daar openbaart. Dan hoop ik de dauw op de grassprieten te zien glinsteren (of de rijp als het vriest), dan hoop ik de merel te horen fluiten, de regen te voelen. Dan hoop ik in een boom te klimmen en als ik val op het warme zachte mos bij te komen. Wat een mooie eeuw die 21ste!