Impact in de klas

Gemaakt door: Janita

Je hebt niet zelf in de hand hoe je leven verloopt, laat staan jouw lessen.  Je hebt niet in de hand hoe jouw leerlingen bij jou in de les zitten. Of dat je een telefoontje krijgt van een ongeruste ouder, of dat een collega die het even niet meer ziet zitten jou toevertrouwd met datgene waar hij/zij tegenaan loopt; een lastige leerling, een vervelend rooster, een starre directeur of noem maar op. Dat kun je allemaal effect laten hebben op het verloop van jouw dag.

In ieder geval ik heb het effect op mij laten hebben, toen ik nog lesgaf op het VO.  Ik kon me laten leiden door onverwachtse dingen, positieve maar ook negatieve dingen. Ik bereidde mijn lessen voor, maar het verliep altijd anders dan gepland. Doordat bijvoorbeeld de schoolfotograaf langskwam of dat er in de bovenbouw examens afgenomen moesten worden of omdat er plotseling een vergadering werd ingepland tijdens mijn laatste twee lessen, waardoor die kwamen te vervallen….

“Als docent moet je wel flexibel zijn anders houd je het niet vol. Je moet mee kunnen bewegen met de hectiek van de dag. Je moet je plannen à la minuut  kunnen wijzigen en je moet ook nog eens aardig zijn tegen al je leerlingen. Zij hebben er niet om gevraagd om op school te zitten?” Dit waren enkele gedachten die ik dan kon hebben om toch maar weer door te gaan en vol goede moed mijn lessen te geven en aan te sluiten bij vergaderingen, waar ik het nut niet altijd van in zag. Ik werd gezien als een ijverige docent met hart voor de zaak. Gewoon omdat ik de dingen deed zoals ze van mij werden verwacht.

Natuurlijk was het fijn voor de school dat ik mee bewoog, dat ik mezelf op de tweede (of zelfs derde plek) zette om dhet onderwijsproces niet te verstoren. Maar voor mijzelf was het niet oké. Op korte termijn wel, maar op de lange termijn zorgde het ervoor dat ik langzaamaan leegliep. Gelukkig heb ik het op tijd stop weten te zetten. En weet je,ik deel graag met jou wat ik heb gedaan om dit te voorkomen. Omdat ik niet wil dat jou hetzelfde overkomt.

 Ik ben er van overtuigd dat je jezelf op de eerste plaats mag zetten. Dat klinkt heel onnatuurlijk in de oren van een docent, want het hart van een docent ligt bij de leerling. Je wilt er alles aan doen om de leerling op een hoger plan te krijgen. Dus staat jouw leerling op de eerste plaats en dan zeg ik ineens dat je jezelf op de eerste plaats moet zetten?!

 Hiervan kun je verward raken. Dat is wel wat het met mij deed toen ik hier achter kwam. Maar ik kan het je uitleggen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat wanneer je jezelf op de eerste plaats zet, dat wil zeggen goed voor jezelf zorgt, je grenzen aangeeft, weten wie je bent wat je wilt en wat je doet, dat je dán pas het allerbeste van jezelf kunt geven aan jouw leerling.  En niet andersom. Het klinkt paradoxaal jezelf op de eerste plaats zetten zodat je jouw leerling op nr. 1 zet.

 En als je al een aantal jaren lesgeeft op de manier zoals ik dat deed, dan kan ik me voorstellen dat  je hier lichtelijk van in de paniek raakt. “Hoe pak ik dat dan aan? Hoe ga ik mijn grenzen aangeven, dat heb ik nog nooit eerder gedaan! Hoe weet ik wie ik ben en waar ik écht voor wil gaan? Kortom hoe zorg ik goed voor mezelf?”

 Ik kan je natuurlijk allemaal tips geven, maar ik denk dat alleen dat niet gaat werken. Er zal een mindset verandering nodig zijn om het roer om te gooien. En daar help ik je graag bij. Ik kom graag bij jou in de les op jouw school. Dan observeer ik waar jij tegenaan loopt in jouw school, of in jouw les. En dat kan best een beetje spannend zijn. Net als een mindset verandering. Dat doe je niet zomaar, daar gaat wat schuurwerk aan vooraf. Maar las jij wilt lesgeven in de 21e eeuw en als je dat nog een poosje wilt blijven doen, is het belangrijk in jezelf te investeren. Dat komt de leerling ten goede en dat is wat we graag willen. De leerling heeft recht op goed onderwijs, gegeven door een docent die hen begrijpt, die zich thuis voelt in deze 21e eeuw en die impact maakt op de werkvloer. Dus wees dapper en ga ervoor.

 Ik werk graag met docenten vanuit hun eigen praktijk zodat de transformatie persoonlijk en direct in te voeren is op de huidige werkplek. Dat kan één op één zijn, zodat je alle aandacht van mij krijgt of in teamverband. Neem contact met me op als je specifieke vragen hebt of als je een vrijblijvende intake wilt aanvragen.

 Als je denkt het alleen te kunnen, ook prima, voel je dan vrij om mijn nieuwe eboek “ontdek & ontwikkel jouw 21st century skills”  hier gratis te downloaden.

 

Laat een reactie achter.

Reacties (0)