Het kippenhok is overbodig

Gemaakt door: Janita

Dit Afrikaans verhaal wordt al eeuwenlang aan volgende generaties doorgegeven en heeft 5 jaar geleden mijn leven totaal op de kop gezet:

Het was tijdens een nachtelijke storm dat ergens in een Afrikaans land een baby-arend uit zijn nest geblazen werd. De volgende ochtend was een kleine jongen van zijn boerderij op weg naar de markt. Opeens werd zijn aandacht getrokken door een hoopje donzige veren in het gras. Tot zijn opwinding en schrik zag hij dat het een arend was. Meer dood dan levend, dat wel. Maar toch. Een arend! Hij nam de gewonde arend  in zijn armen en liep zo snel hij kon terug naar huis. Daar verzorgde hij de wonden van het dier. De arend bleek sterk en zou het overleven, maar had nog wel extra zorg nodig. Bij gebrek aan beter stopte de jongen de arend bij de kippen in het hok. De arend kwam al gauw weer op krachten en vond het heerlijk bij de kippen. De arend speelde dat het een lieve lust was, leerde een kuil graven om er lekker te kunnen liggen, ging met de kippen op de stok, oefende zijn

haantjesgedrag en leerde het hele eieren eten van het kippenleven. De arend  ging zich gedragen als een kip. De jongen was de ware natuur van de arend vergeten.

Na een maand pakte hij het dier uit het kippenhok en zette hem op het boerenerf.

'Vlieg', riep hij de arend toe. Maar de arend maakte geen aanstalten om te vliegen. Integendeel. Hij stapte parmantig rond, als was hij een echte kip. Na verscheidene vruchteloze pogingen stopte de jongen de arend weer terug in zijn hok.  Een paar maanden later probeerde hij het opnieuw. Nu klom hij met zijn klauwen gegroeide arend echter op het dak van de hooischuur. 'Van zo'n hoogte moest de arend toch wel gaan vliegen', dacht de jongen. Maar de arend bewoog zijn vleugels niet eens. Hij leek wel een beetje bang .Onverrichter zake klom de jongen naar beneden en zette de arend weer bij de kippen, waar hij blij zijn kippenspel snel hervatte. De jongen dacht diep na. Hoe kon hij de arend aan het vliegen krijgen? Hij kreeg een idee. De volgende dag stond hij  voor dag en dauw op en ging het veld in, naar het rotsplateau waar hij de arend gevonden had. Hij klom nog voor de zon op kwam de rots op. Eenmaal boven gekomen zette hij de arend op de rots en zei: Vlieg! Maar de arend vloog niet. Toen kwam de zon op. De arend richtte zijn blik naar de zon, uitte een luide, hoge gil, worstelde zich los, klapte een paar keer met zijn machtige vleugels en gleed weg, de zon tegemoet.....

Het moraal van dit verhaal: de arend is geboren om te vliegen, de kip geboren voor het pikken en tokken op de aarde. Zolang de arend denkt dat hij een kip is, zal hij nooit tot zijn bestemming komen.

Het kwartje is gevallen en ik ben nog nooit ergens zo zeker van geweest als van deze boodschap. Ik ben de arend. Ik ben geboren om te vliegen! En dus heb ik 5 jaar geleden mijn vaste baan in het onderwijs opgezegd en ben ik gaan vliegen. Een eigen bedrijf gestart: Crioel. Om het onderwijs in beweging te brengen door middel van creatieve denktechnieken.

Nu is het vijf jaar later en ik zit in de tuin starend naar de plek waar vorige week nog ons kippenhok stond. Ik overdenk de afgelopen maanden. Maanden waarin ik opnieuw op zoek ben geweest waar ik met mijn bedrijf Crioel voor sta. Door mooie gesprekken, interessante ontmoetingen en onverwachte wendingen ben ik tot de conclusie gekomen dat ik weer in een kippenhok terecht was gekomen. Niet het kippenhok SCHOOL, maar mijn eigen kippenhok, het kippenhok Crioel. Ik dacht te moeten voldoen aan alles wat er gezegd wordt over marketing, over een businessplan opbouwen, over het geven van al dan niet online trainingen, etc. Ik, adelaar, was weer aan het tokken en pikken. En ik kan je vertellen dat dát niet goed voelde.

Dankzij een business coach, Margriet Darwinkel (een hele goeie overigens) ben ik Crioel gaan herontdekken. Ik ga dingen doen die ik leuk vind om te doen. Dat was immers ook de reden dat ik voor mezelf wilde beginnen. Ik heb mezelf en mijn creativiteit omarmt. Dat is waar ik energie van krijg en daarmee kan ik andere mensen helpen. Ik ga doen wat ik, als adelaar, behoor te doen, namelijk vliegen.

Want het voelt als vliegen als ik nieuwe dingen creëer, nieuwe methodes bedenk, nieuwe trainingsmodellen, nieuwe spellen en mensen inspireer. Het voelt als vliegen als ik me bezig houd met dingen die mij makkelijk afgaan. Dat ik werk vanuit mijn hart. Ik houd van de 21st century skills en werk er dus mee als vanzelfsprekend. Evenals het werken vanuit het principe van Vernieuw je Denken. 

Hier ben ik! Duidelijker dan ooit met mijn missie en visie onder de arm: Ik ga met ondernemende professionals een persoonlijke creative business game co-creëren, zodat zij met hun bedrijf meer impact kunnen maken. Zodat we de wereld met elkaar een beetje mooier maken.

Afgelopen weken zijn stuk voor stuk onze kippen doodgegaan. Aangevallen en aangevreten door een steenmarter of een vos. Met als gevolg dat ons kippenhok overbodig is geworden. Het kippenhok kan weg en gaat ook weg. Wat een prachtige metafoor, nu na 5 jaar Crioel ben ik steviger dan ooit terug bij mijn basis. Ik ga vliegen, geen kippenhok meer om op terug te vallen. Ik ga doen waarvoor ik gemaakt ben en dat gun ik jou ook. Mijn droom is dan ook dat ik omgeven wordt door a tribe of entrepeneurs, with purpose and passion, choosing Love, moving mountains, stone by stone. 

 

Laat een reactie achter.

Reacties zijn uitgezet.